PBC Builders

Heritage Fusion

Modern Addition to Mosman Heritage Home

Architect | Utz Sanby

A stunning job which started with a small, beautiful heritage listed cottage. They brief was to create a home that looked beautiful, but functioned well as their busy family haven.

  • Architects View
  • Our brief was to provide five bedrooms, three bathrooms, including guest bedroom with ensuite, master bedroom retreat with study, robe, bedroom, and bathroom. Open plan living, dining and kitchen, separate TV room, and kid’s rumpus room. Walk-in pantry, after-school locker room, formal entrance, large laundry, plus storage room. Swimming pool and undercover outdoor terrace. Double garage.
    Our vision was to breathe new life into a rundown and uninhabited 100 year old sandstone cottage and to build an elegant energy-efficient and comfortable addition that makes the most of the garden and physical attributes of the site. This project has successfully saved a piece of architectural heritage and has given rise to a well detailed, elegant, and climatically responsible piece of contemporary architecture.
    The integrity of the Heritage listed sandstone cottage has been maintained with minimal alterations. The additions to the rear of the property contain the living spaces and parents retreat.
    The new addition is steel framed and the steel connections were carefully detailed and left exposed in the main living area. The house is naturally ventilated via high level glass louvres in the living pavilion.

    At tender stage a lot of work was done with Peter Barnett to fine tune the costs of the project and help bring it in on budget. Provisional sums were adjusted to make savings in areas such as the restoration original house, which counteracted other cost overruns such as excavation. The dialogue with the builder regarding budget and costs was a very important aspect in ensuring cost objectives were met.
    PBC builders performed at an extremely high level for this project and this house remains one of our favourite projects to date. The project was very detailed with a complex array of finishes and materials from restoration of the original cottage to the contemporary finishes in the new addition. The costs were within budget and the result is a very high spec house where the new does not overwhelm the original and the two parts maintain a continuous dialogue.

  • Builders Notes
  • This project was particularly challenging because we had to call on all our heritage experience to restore the old cottage while building a state-of-the-art steel and glass extension to the original building.
    All the materials for the rear of the property  had to be carried or craned through a 1500 mm opening at the top of the stairs. At one stage we operated a boom pump for the swimming pool which only cleared the ridge of the slate roof by approximately 300 mm.
    We also built an Engineered cantilevered  “wall-beam” to support the master bedroom deck to which floated over the BBQ. When the props were removed we were pleased to see a deflection of only 1 mm.
    The final merging of state-of-the-art architecture and a 90-year-old sandstone cottage was a beautiful thing when completed. We loved the project.

< Back to Projects